Noriu išmokti patylėti. Ypač tuomet, kai nekalbu.

2012 m. gegužės 25 d., penktadienis

Apie triumfą arba kai esi kuras neapykantai palaikyti


„Kai kurios ypatos padaro daug pikta vien dėl to, kad joms norisi paplepėti. Jų pokalbiai, pašnekos salonuose, tauškalai prieškambaryje yra panašūs į židinius, kuriuose greit sudega malkos: jiems reikia daug kuro; o kuras, tai – artimas“ (V.Hugo, „Vargdieniai“)

Nežinau kito autoriaus, kuris taip meistriškai būtų nupiešęs situaciją, kai žmogaus gyvenimą sugriauna pikti liežuviai, perdėtas smalsumas, prietarai bei neapykanta. Liūdna, bet retsykiais tenka konstatuoti, kad patys pikčiausi ir nepakančiausi yra būtent religingi žmonės (tuomet, žinoma, kyla pagrįstas klausimas dėl to religingumo tikrumo). V.Hugo, aprašydamas skaudų savo herojės Fantinos likimo vingį visą skyrių ironiškai pavadina „Ponios Viktiurnjen triumfas“. Mat šis triumfas slypėjo vargšės Fantinos sužlugdyme. Taigi, regis, žmonės triumfuoja skirtingai – vieni sąmoningai siekdami sužlugdyti kitus, kiti – gindamiesi nuo jų. (Treti triumfuoja įveikdami blogį pirmiausa savyje).

Neseniai viena draugė papasakojo kraupią istoriją – kaip jos tėviškėje tėvų kaimynystėje gyvenanti senyva moteris neduoda ramybės kaimynams. Ši nerimstanti siela nuolat kuria istorijas apie draugės tėvus, o jiems išvykus iš miestelio, šakėmis bado ir žaloja (!) jų kiemo šunelį... Sunku tuo patikėti. Juolab, toji senyva moteris kiekvieną mielą sekmadienį tvarkingai susišukavusi sėdi bažnyčioje. Pamaldus veidas sukuria tikrą pragarą kaimynams – o jei šie bando gerais darbais paveikti kaimynę į gera, ši atšauna – aš pagalbos neprašiau. Būtų galima kažkaip ignoruoti kaimynės pyktį, tačiau jis stojasi skersai kelio – užsakomi net ir straipsniai į vietinį laikraštį apie draugės tėvus...

Girdint tokias istorijas tenka giliai atsidusti. O atidžiau apsidairius aplinkui... gali pastebėti iš tamsos žvelgiančias piktas akis. Kišenėse nervingai ridinėjami akmenys – laukiama tinkamo momento. Reikėtų nors mažiausio akstino – kad ir nedidelės nuodėmės, suklupimo, tuoj pajustum smūgį į galvą. Tiesa, smūgis būtų juntamas gerokai po laiko – kai paskalos, apkalbos pasiekia „per aplinkui“, ir išgirsti tai, ko nė nesusapnuotum juodžiausiam košmare apie save.

Dievas, žinoma, gailestingas. Jis leidžia, kaip sako Jėzus, tekėti saulei ir geriesiems, ir piktiesiems. Nesakoma tą saulę užgožti piktiems žmonėms, bet įsakoma mylėti savo priešus. Apsidairius aplinkui svarstau, jog taikos laikmečiu priešų kaip ir neturėtų būti... Juolab, tarp tikinčių žmonių, net jei jie priklauso skirtingoms bendruomenėms. Tačiau vėl ir vėl vėjas atneša piktus šnabždesius dėl „netinkamo“ tarnavimo Dievui ar netinkamo gyvenimo. Kartais, žmogus, pavargsti nuo įrodinėjimų, kad nesi kupranugaris, ir, kaip kitą kartą norisi pridurti – ir aš esu mylimas Dievo kūrinys. Bet negi girsies? Negi kaip kadaise žydai skausmingai bandysi įrodyti, jog ir tu žmogus. Bandantis, besimokantis mylėti ir gyventi taip, kaip Dievui patinka.

Jokiais būdais nesiskundžiu. Niekas manęs kaip ir nepuola... Tiesiog kartais pakvimpa tais ponių „Viktiurnjen“ – gal, sakau, sulietuvinti, „Piktiurnjen“ – triumfais, kad net nosį užspaudžia. Arba norais tokius triumfus surengti. Lyg būtum kuras kažkieno širdies neapykantai palaikyti.

P.S. Užtat Fantina dabar danguje, su Jėzumi. O kur toji religingoji piktdžiugiškai triumfuojanti ponia, turiu dvejonių... Regis, nuostabų anapus bus daug.

---

Apmąstymui:

Neliežuvaukite, vaikščiodami tarp savųjų. Netykokite savo artimo kraujo. Aš esu Viešpats. Nelaikykite širdyje neapykantos prieš savo brolį. Sudrauskite savo artimą, kad jums nebūtų nuodėmės dėl jo. Nekeršykite ir atleiskite savo artimui. Mylėkite savo artimą kaip patys save. Aš esu Viešpats. (Kn 19, 16-18)
-
Žiūrėkite, kokia maža ugnelė padega didžiausią girią; ir liežuvis yra ugnis – nedorybės pasaulis. Liežuvis yra vienas iš mūsų narių, kuris suteršia visą kūną, padega gyvenimo eigą, pats pragaro padegtas. Kiekviena žvėrių, paukščių, šliužų ir jūros gyvūnų veislė buvo sutramdyta ir yra sutramdoma žmogaus prigimties jėga.O liežuvio joks žmogus nepajėgia suvaldyti; jis lieka nerimstanti blogybė, pilna mirtinų nuodų. Juo laiminame mūsų Dievą Tėvą ir juo keikiame žmones, kurie sutverti pagal Dievo atvaizdą. Iš tų pačių lūpų plaukia ir laiminimas, ir prakeikimas. Bet taip, mano broliai, neturi būti! (Jok 3, 5-10)
-
Apkalbos yra lyg skanėstas, kuris pasiekia žmogaus vidurius (Pat 18, 8)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą